Proeflokaal en bierbrouwerij Het Gansje

Het is misschien wel de kleinste bierbrouwerij van Nederland: Het Gansje aan de Magdalenastraat 9. Ingrid en Ben van Dalen brouwen hier zo’n 20 liter bier per keer, voor eigen verkoop in hun proeflokaal.  Op 1 augustus 2018 openden ze hun deuren.

Meesterbrouwer Ingrid is aangesloten bij de Deltabrouwers en heeft jarenlang ervaring in het brouwen van bier. Op een gegeven moment wilde ze van haar hobby haar werk maken en samen met haar man Ben besloot ze een proeflokaal te beginnen aan de Magdalenastraat. Ingrid: “In ons proeflokaal verkopen we ons eigen bier, vers van de tap. Omdat het bier niet vervoerd of lang bewaard hoeft te worden, hoeven we geen conserveringsmiddelen, smaakverbeteraars of andere kunstmatige stoffen toe te voegen. Dat – én natuurlijk de ingrediënten vanuit de regio - geeft onze bieren een unieke smaak. Zelfs al werk ik met hetzelfde recept, dan nog is het resultaat iedere keer een beetje anders.”

Roemruchte geschiedenis

Het pand op nr. 9, met een lange en roemruchte geschiedenis van cafés en bars, heeft een ware gedaantewisseling ondergaan. Ben: “Toen we dit pand anderhalf jaar geleden aankochten, was het een bruincafé met geblindeerde ramen. Vooral heel donker. Wij hebben er een licht proeflokaal van gemaakt, met ruimte voor een kleine brouwerij en een klein terras voor de deur. We hebben daarbij gekozen voor een retro-inrichting, in een gezellige jaren zeventig stijl. Voordat we open konden gaan als brouwerij en proeflokaal, kwam er nog heel wat kijken qua wet- en regelgeving. Onder meer op het gebied van geluidshinder. Maar we zijn goed op weg geholpen door de gemeente.”

Ouderwets gezellig

Waar Ingrid het bierbrouwen op zich neemt, staat Ben achter de bar. “Mensen kunnen bij ons terecht voor een klein of groot proeverijtje, maar ze kunnen ook gewoon binnenlopen voor een goed glas bier, wijn, koffie, thee of fris. Naast proeflokaal, zijn we een  laagdrempelig café waar mensen welkom zijn voor een praatje, ouderwets spelletje of gewoon een stukje gezelligheid. Pas nog hadden we hier studenten uit Delft, die hier genietend van een goed glas bier, een spelletje ganzenbord wilden spelen.  Hoeft natuurlijk niet, maar het kan hier wel. We zijn met 25 zitplaatsen niet groot, maar dat kleinschalige past bij ons. We hebben voldoende omzetsnelheid voor ons eigen gebrouwen bier en op deze plek kunnen we écht aandacht geven aan onze gasten.”     

Adres

Magdalenastraat 9
4461 AL Goes

Website

www.hetgansje.nl

 

Proeflokaal en bierbrouwerij Het Gansje

Proeflokaal en bierbrouwerij Het Gansje